Výroba šindľov

Dostatok vhodného dreva na šindle podnietil občanov, aby sa výrobou šindľov živili. Boli prepotrebné aj na zakrytie obydlí, tak vznikali rodinné výrobne šindľov. Dobre zhotovená šindľová strecha vydržala 20 – 30 rokov. Obyvatelia v Ihráči si rýchlo osvojili výrobu šindľa. Na výrobu bolo treba niekoľko nástrojov, ktoré si vyrobili a zručnosť, ktorá im nechýbala.

Výroba šindľov sa začínala vyhliadnutím vhodného ihličnatého stromu (jedla, smrek), ktorý mal dostatočný priemer rovný kmeň bez hrčí a čo najväčšiu vzdialenosťou medzi konármi. Kmeň sa narezal na rovnaké klátiky dĺžky 40 – 50 centimetrov, rozštiepil sa ne dve polovice cez stred klátika, z každej polovice sa potom nadložením sekery smerom k stredu a úderom dreveného kladiva štiepali 3 –3,5 centimetre široké štiepky. Potom sa štiepka uchytí do dreveného chápadla zvaného žaba a povrch sa opracuje obojručným nožom do želaného tvaru. Nakoniec sa opracované šindle po troch vbijú do drážky v drevenom kláte a na širšej strane sa páhovníkom – drážkovačom vyreže v každom šindli drážka . Nakoniec sa šindle vyberú z uchytenia, zviažu sa do balíkov a nechajú riadne vysušiť.

Usušené šindle sa pribíjajú na strechu na latky tak, že sa šindle miernym klepnutím zasúvajú do drážky predchádzajúceho a dbá sa na zarovnanie hrany šindľov. V prvom rade sa pribije každý šindeľ jedným klincom ostatné rady sa pribijú tak, že sa pribijú krajné šindle a potom každý štvrtý. Dobre uschnuté šindle v zimnom období predávali odberateľom vo viazaniciach hlavne na jar.

 

Žiadne komentáre - Pridajte Váš príspevok

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is Utorok, 17. Október 2017